Ünnepi ruhában a főváros – Karácsonyi díszítő világítás Budapesten

Karácsonyi díszkivilágítás
Karácsonyi díszkivilágításKarácsonyi díszkivilágítás
 

Évről évre egyre látványosabb, szebb díszítő világítást kap a főváros az adventi időszakban. Idén a korábbiaktól eltérő, új díszbe öltözik majd Budapest a karácsonyi készülődés jegyében. A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. (BDK) pályázatot hirdetett meg az adventi díszítő világítás látványképének megalkotására. A Fővárosi Önkormányzat a pályázatra érkezett közel ötven látványterv javaslatból választotta ki a budapesti belváros leendő „ünnepi ruháját”.

A BDK Kft idén költségtakarékossági okokból megvásárolta a következő években használandó díszeket, ami a korábbi gyakorlathoz képest olcsóbb megoldást jelent, és négy év alatt több millió forintos megtakarítást eredményez majd. Összességében mintegy 900 díszítő elemet és 28 km fényfüzért használtunk fel hét helyszínen a fák és kandeláberek díszítésére. A világítás beépített teljesítménye megközelítőleg 89 KW, a karácsonyi hangulatot közel félmillió fénypont biztosítja. Az idei év nagy változása, hogy a jövő szempontjait is figyelembe véve, a modern kor követelményeinek megfelelően mindenütt energiatakarékos LED-es fényfüzéreket alkalmazunk majd. További újdonság még a díszítő elemek között az a huszonnégy kisméretű és nyolc nagyméretű egyedi gyártású, háromdimenziós dísz – szaknyelven „körszimmetrikus” motívum – amely még Bécsben és Párizsban is ritkaságnak számít. Ezek mellett hópaplanos fenyő motívumok, gyertyás falikarok, gömbök, angyalok, koronás hókristály motívumok, valamint hókristály függöny, fénypalást és lampionos gyertyák láthatóak a kandeláberekre szerelve, illetve a házak között átfeszítve. Ezeket egészítik ki a már említett fényfüzérek és az, a mintegy kétszáz jégcsap formájú díszítőelem, amelyek újdonságként az Andrássy úton kerültek felszerelésre.

A Vörösmarty téri budapesti karácsonyi piac ünnepélyes megnyitása alkalmából november 24-én Tarlós István főpolgármester kapcsolta fel a budapesti karácsonyi díszítő világítást. Ekkortól egyszerre gyönyörködhetünk az ünnepi fényekben a Vörösmarty téren, a Váci utcában és a környező utcákban, az Andrássy út Oktogonig tartó részén, a Nagymező utcában, a Liszt Ferenc téren, a Városháza parkban, a Batthyány téren és a Clark Ádám téren is. Természetesen a további kerületek sem maradnak ünnepi dísz nélkül, az egyes önkormányzatok szintén pályáztatás útján készítik el saját adventi arculatukat, aminek megvalósításában szintén részt vesz a BDK. A díszítő elemek felszerelésének időszakában a cég munkatársainak túlnyomó többsége átállt az éjszakai műszakra annak érdekében, hogy a lehető legkevésbé zavarjuk a főváros nappali forgalmát.

Reméljük, hogy az új látvány egyaránt megnyeri a fővárosi lakosok, az idelátogató hazai és külföldi vendégek tetszését. A cél az, hogy a következő négy évben ez a látvány minden évben igazi adventi hangulatot teremtsen majd az ünnepi készülődéshez, valamint jól illeszkedjen az Európa szerte híres és magas minőségi színvonalú Vörösmarty téri budapesti karácsonyi piac által nyújtott élményhez.