Tájékoztató a Pók utcai lakótelep LED rekonstrukciójával kapcsolatos lakossági észrevételekre

Tisztelt Pók utcai Lakosok!

 

Köszönettel megkaptuk leveleiket, amelyet a Pók utcai LED-es rekonstrukció kapcsán küldtek, kérésünknek is eleget téve, megtiszteltek minket véleményükkel. Köszönjük az együttműködést, a jobbító szándékot!

 

Megértve véleményüket, miszerint a Pók utcai lakótelep egyes részein vannak olyan területek, ahol korrigálásra szorul a közvilágítás jelenlegi beállítása, esetleg hatóköre, megkezdtük ennek felmérését, illetve a lámpatest gyártó világcéggel egyeztetést folytatunk a lehetséges megoldásokról. Április 8-án újabb bejárást tartottunk, amelyen részt vettek a gyártó szakmérnökei, a III. kerületi Önkormányzat képviselője és a BDK Kft. vezető szakemberei, akik a helyszínen tolmácsolták az Önkormányzathoz, illetve a Társasághoz beérkezett észrevételeket, panaszokat. A műszaki szemlén a meglévő lámpatestek beállításának módosításában egyeztünk meg, ennek érdekében a gyártó műszaki vizsgálatot végez, hogy milyen megoldási lehetőségek állnak fenn, amelyek kizárólag a jogszerű megoldások keretei között orvosolni tudják a felmerült problémákat.

 

Ez nem lesz nagyon gyors folyamat – kivéve a beállításokat, a lámpatestek beállítási szögének korrekcióját, amit saját hatáskörben el tud végezni a BDK Kft. –, de azon dolgozunk teljes erővel, hogy a felmerült problémák a lehetséges legjobban megoldásra kerüljenek. Sajnos a régi közvilágítás helyreállítása nem megoldás, hiszen ezek több, mint húsz éves, nagyon elavult és drágán működő berendezések voltak, bármennyire is megszerette a lakosság. Ezeket mindenképpen cserélni kellett volna és az új szabványoknak való megfelelés miatt a fényszennyezés csökkentését nem lehetett volna biztosítani, csak síküveges búrákkal, ami a szórt fényt önmagában is csökkentette volna. Természetesesen ezzel nem azt állítjuk, hogy nincsenek korrigálandó részek, csak azt szeretnénk megerősíteni, hogy a régi világítás helyreállítására sajnos nincs mód. A jelenlegi megoldás alapján kell a lakosság és az önkormányzat számára egyaránt kielégítő (köz- és közlekedésbiztonságot adó, energia hatékony, szabványos) megoldást találni.

 

Előzetes elképzelésünk szerint, a lámpák beállításának (a világítási szög 5 fokos eltérítésének) megvalósítását április végéig el tudjuk végezni, a gyártó céggel való konzultáció és megállapodás alapján szükséges korrekciókat terveink szerint május végéig szeretnénk lebonyolítani.

 

Mindezek megvalósításáig szíves türelmüket kérjük.

 

Tisztelettel,

 

PAP Zoltán

Ügyvezető