Átadták Budapest első, okos városhoz kapcsolódó szolgáltatások nyújtására alkalmas közvilágítási tartószerkezet együttesét a Lechner Ödön fasorban.

 / Híreink

Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, Dr. Kaderják Péter államtitkár, Dr. Marie-Theres Thiell az ELMÜ-ÉMÁSZ társaságcsoport elnöke és Pap Zoltán a BDK ügyvezetője átadta a Lechner Ödön fasorban, mintegy 1,2 km hosszúságú útszakaszon a főváros első, okos város megvalósításához kapcsolódó szolgáltatások nyújtására alkalmas közvilágítási tartószerkezet együttesét.

A Fővárosi Közgyűlés 2017-ben jóváhagyta az ún. Smart Budapest Jövőképet, ami megteremtette az alapját annak, hogy a Fővárosi Önkormányzat idén megkezdje a smart city keretstratégiájának kidolgozását. Az okos város fogalom az optimális városi használatra való törekvést és egyben technológiai megközelítést is magába foglal. Az új településfejlesztési stratégia készítése ? a Lechner Tudásközpont által kidolgozott ? smart city módszertan alapján készül. Talán ezért is, szimbolikus jelentősége van annak a pilot projektnek, aminek helyszíne a Lechner Ödön fasor, és amelyet a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft ?fővárosi forrásból- az ELMÜ-vel közös finanszírozásban valósított meg, az okos város megvalósításához kapcsolódó szolgáltatások gyakorlati bemutatására.

A smart city elemei egy részének biztosítása, legtöbb esetben infrastrukturális hálózaton keresztül történik. Ennek egyik meghatározó eleme lehet a közvilágítási hálózat. A BDK-nál folyamatban van egy 2019-re befejeződő 7000 ledes közvilágítási rekonstrukciós projekt, ami szabványos, külső csatlakoztatási lehetőséget biztosít a világítótesteken olyan okos eszköz számára, amely a világítótestek távfelügyeletét és leszabályozását biztosítja. E folyamathoz szervesen kapcsolódik ez a projekt, amely a mai naptól, a Lechner fasorban bemutatja, hogy további okos funkciók biztosítására kialakított speciális közvilágítási tartószerkezetek esetében számos, a smart city stratégiában is figyelembe vehető, ?okos? funkció is csatlakoztatható a hálózathoz. E projekt keretében elkészült az első, 5 okos közvilágítási tartószerkezetből álló szolgáltató egység, amelynél az okos közvilágításon túl, az oszlopokról a következő szolgáltatások érhetők el: wi-fi, biztonsági kamera és vészjelző, időjárás szenzorok, elektromos autótöltés, valamint egy információs led panelen tájékozódást segítő információk és közérdekű adatok jeleníthetők meg.

A közös, és országosan is egyedülálló, BDK-ELMÜ projekt szinte újra definiálja a közvilágítás lehetőségeit azzal, hogy új, IT alapú, modern kommunikációs lehetőséget biztosít, amely hozzájárul a lakosság számára az élhető város élményének javításához. Figyelemre méltó elem, hogy a projekt minden résztvevője, a tartószerkezet gyártója (Hofeka Kft) és az informatikai rendszer integrátor (Netvisor) is hazai együttműködő partner, ami jól példázza a magas színvonalú hazai innovációs képességet.

Meghívó

 

 

 

Start typing and press Enter to search