Ma kapcsolódik fel a karácsonyi díszítő világítás Budapesten

 / Híreink

17 órakor ünnepélyes keretek között, a Vörösmarty téri Karácsonyi Vásárban kerül felkapcsolásra a főváros ünnepi díszítő világítása.

A BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. pályázatot hirdetett az adventi díszvilágítás látványképének megalkotására, amely tervekből a Fővárosi Önkormányzat választotta ki a belváros leendő ünnepi arculatát. 7 helyszínen (a Vörösmarty téren, a Váci utcában és a környező utcákban, az Andrássy út Oktogonig tartó részén, a Nagymező utcában, a Liszt Ferenc téren, a Városháza parkban, a Batthyány téren és a Clark Ádám téren), összesen mintegy 900 díszítő elemet és 28 km fényfüzért használtunk fel a fák és kandeláberek díszítésére. 2011 óta minden díszítő elem energiatakarékos LED-es izzókat tartalmaz, így a világítás beépített teljesítménye a korábbi mintegy 240 kW-hoz képest mindössze 89 kW. Ennek eredményeképpen a karácsonyi díszítő világítás áramköltsége alig haladja meg az egy millió forintot. Újdonság a díszítő elemek között az a huszonnégy kisméretű és nyolc nagyméretű egyedi gyártású, háromdimenziós dísz ? szaknyelven ?körszimmetrikus? motívum ? amely még Európa más nagyvárosaiban is különlegességnek számít. Ezek mellett hópaplanos fenyő motívumok, gyertyás falikarok, gömbök, angyalok, koronás hókristály motívumok, valamint hókristály függöny, fénypalást és lampionos gyertyák láthatóak a kandeláberekre szerelve, illetve az épületek között átfeszítve. Ezeket egészítik ki a már említett fényfüzérek és az a mintegy kétszáz jégcsap formájú díszítőelem, amelyek az Andrássy úton kerültek felszerelésre.

A fővárosi ünnepi díszítő világítást dr. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes, a Budapesti Karácsonyi Vásár ünnepélyes megnyitója keretében kapcsolja föl. Ezt követően, 18 órakor, az idei Vásár egyik leglátványosabb produkciója veszi kezdetét, a Gerbeaud-ház épületvetítése, melyet ezután minden nap 17, 18, 19, és 20 órakor láthatnak a Vörösmarty térre látogatók.

A BDK Kft. által felépített közterületi dekoráció, szikrázó ünnepi fényt ad a városnak, amely nem csak az itt élők hétköznapjaiba csempész egy kis varázslatot, de az ide látogató külföldiek számára is ragyogó, látványos utcaképpel teszi vonzóvá a várost az ünnepi készülődés időszakában.

Start typing and press Enter to search