Elindult az EKAER

 / Híreink

Felhívjuk Tisztelt Partnereink figyelmét arra, hogy 2015. január 1-jétől elindult az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER).

A 2014. évi adótörvény módosításokat tartalmazó törvénycsomagnak a gazdaság kifehérítését szolgáló rendelkezései között kiemelt szerepet tölt be az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKAER) bevezetése.
A rendszer célja az áruk valós útjának nyomon követése, az árubeszerzések, értékesítések során keletkező közterhek megfizetésének biztosítása, valamint az, hogy Magyarországon ne kerülhessen forgalomba olyan áru, amely előzetesen nem volt bejelentve az adóhatósághoz. E célok elérése érdekében az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (Art.) új bejelentési szabályokkal egészül ki, továbbá rendelkezik a kockázati biztosíték nyújtására vonatkozó szabályokról, valamint a bejelentés nem teljesítésének jogkövetkezményeiről. Az EKAER rendszer működésével kapcsolatos részletszabályokat az 50/2014. (XII. 31.) NGM rendelet tartalmazza.

Bővebb információ a https://ekaer.nav.gov.hu/ honlapon olvasható.

Start typing and press Enter to search