A Föld órája – Budapest ismét csatlakozott a világméretű kezdeményezéshez

 Budapest Főpolgármesteri jóváhagyással immár tizenegyedik alkalommal csatlakozik a tizenegy év óta minden évben a WWF szervezésében megrendezett Föld órája nemzetközi rendezvényhez. Ennek keretében a BDK Kft és az ELMÜ együttműködésében ismét térítésmentesen kerül lekapcsolásra Budapest díszvilágítása március 24-én szombaton 20.30 és 21.30 között. Az egy órás üzemszünet alatt közel  1400 kWh energia megtakarítás keletkezik.

 

A Föld órája a WWF által életre hívott, minden év márciusának utolsó vagy utolsó előtti szombatján megrendezésre kerülő nemzetközi esemény, melyben arra kérik a háztartásokat és a vállalkozásokat, hogy kapcsolják le és ki a nem létfontosságú lámpáikat és elektromos berendezéseiket egy órára, hogy felhívják a figyelmet a klímaváltozás elleni cselekvés szükségességére. A Földnek szentelt 60 perc célja nemcsak az, hogy otthonainkban és városainkban szimbolikusan kialudjanak a fények, hanem hogy az emberiség tudatára ébredjen, hogy a fenntartható jövő megteremtése és bolygónk állapotának megóvása mindannyiunk felelőssége.

 

A szimbolikus 60 perces lekapcsolás idén a természeti értékekre hívja fel a figyelmet. A hazai főszervező, a WWF Magyarország tájékoztatása szerint „idén új irányt vesz az esemény, ezzel együtt pedig az üzenet is: „Kapcsolódj a Földhöz!” – szól a mottó, a fókuszban pedig bolygónk biológiai sokféleségének megőrzése áll, valamint az, hogy vegyük észre és védjük saját környezetünket, vegyünk részt annak egészséges működésében. Legyen szó erdőkről vagy folyókról, tengerekről vagy vizes élőhelyekről, nekünk, emberek számára is rendkívül fontos, hogy ezek az élőhelyek fennmaradjanak természetes állapotukban, megőrizve azt a gazdag növény- és állatvilágot, amit folyamatosan komoly veszélyek fenyegetnek” (foldoraja.hu weboldal).

 

A BDK Kft. üzemeltetésében lévő mintegy 260 berendezés – a többi között a Budai Vár, a Lánchíd és a Parlament, Margit híd, a Szabadság híd – díszvilágításának ki- és bekapcsolása programozottan és távirányítással, úgynevezett hangfrekvenciás körvezérlés segítségével, a rendezvény időpontjára időzítetten történik.

A BDK Kft aktívan kiveszi részét az energia takarékosság megvalósításából, hiszen őt éve indított energia takarékossági programja eredményeként a köz- és díszvilágítás korszerűsítésével mintegy 1 GWh energia megtakarítást sikerült elérni. Ezen túlmenően elindul egy közel 7000 db világító testet magába foglaló, két éves rekonstrukciós program, amely több, mint 1,5 M kWh energia megtakarítást fog jelenteni évente.