Sikeres LED közbeszerzés Budapesten 7000 világítótest korszerűsítésére

 / Híreink

Eredményesen lezajlott az eddigi legnagyobb darab számú hazai LED-es közbeszerzés, amelynek keretében, a Fővárosi Közgyűlés által erre a célra biztosított forrásból közel 7000 világítótest kerül LED-es korszerűsítésre. A kivitelezést a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft munkatársai végzik el Budapest 15 kerületében. A világítótestek alkalmasak lesznek távfelügyeleti és leszabályozási funkciót ellátó okos eszközök befogadására is. A projekt kivitelezése augusztusban kezdődik és várhatóan egy évig tart, melynek során az eddigiekhez képest évi 1,7 GWh energia megtakarítására kerül sor. Ezzel évente, mintegy 60 millió forinttal kevesebbet kell közvilágítási áramvásárlásra fordítania a Fővárosnak. A projektben korszerűsítésre kerülő közel 7000 lámpatest 590 M Ft-os beszerzési költsége alig 10 év alatt megtérül az áramdíj megtakarításból.

Eredményesen zárult le a Főváros által biztosított forrásból megvalósuló, méretében az eddigi legnagyobb volumenű hazai LED-es közbeszerzés. A közel 7000 darab, többségében már amortizált világítótest LED-es korszerűsítését a BDK kft bonyolította le. A tavaly novemberben megjelent közbeszerzés 11 részben került meghirdetésre, amelynek keretében 15 kerületben, több, mint 30 helyszínen valósul meg LED-es korszerűsítés. (A 11 részből 10-ben sikeres volt a pályázat, egy részben nem érkezett ajánlat, ezért ez az ősszel ismét kiírásra kerül, módosított, több területi részre bontott formában.)

A közbeszerzési pályázaton hat ajánlattevő vett részt, melyek közül három pályázó anyaga felelt meg a szigorú műszaki előírásoknak. A nyertes kiválasztásában a műszaki feltételeknek történő megfelelés mellett, az elektronikus árlejtéssel kialakuló legkedvezőbb ár, a legkisebb energiafogyasztás és a minél hosszabb jótállási idő biztosítása döntött. A 10 ajánlati részéből hat részt a General Electric Lighting Kft, mely áprilistól Tungsram Operations Kft néven folytatja hazai tevékenységét, négy részt pedig a Fénysportlux Kft nyert meg, amely egy lettországi gyártó, a Visulo cég termékeivel már rendkívül sikeresen mutatkozott be tavaly Budapesten a Szentendrei út korszerűsítésekor.

A pályázat során a BDK Kft által, a pályázatban rendelkezésre bocsátott előzetes szakértői véleményben megfogalmazott megvilágítási kritériumoknak kellett megfelelni, amivel biztosítható, hogy a korszerűsítésre kerülő területeken szabványos, magas színvonalú megvilágítás jöjjön létre. A pályázaton való részvétel előfeltétele volt, hogy a világítótesteket a nemzetközi szabványnak megfelelő ún. NEMA csatlakozó aljzattal lássák el, ami lehetővé teszi, bármely típusú (elektromos vezetéken, rádió frekvenciával történő, vagy mobil kommunikáción alapuló) távfelügyelet és egyedi, lámpánkénti leszabályozási egység későbbi csatlakoztatását.

A pályázat eredményeként (beleértve az ismételten megpályáztatásra kerülő részt) összességében várhatóan több, mint 1,7 millió kWh energia megtakarítás valósul meg. A megvalósítást követően az éves becsült áramdíj megtakarítás értéke ?a jelenlegi áramdíjköltségekkel számítva ? mintegy 60 millió Ft/év.

A nyertes ajánlattevőkkel június 19-én kerül sor a szerződés aláírására, a kivitelezés a 45 napos szállítási határidőt követően kezdődik. A projekt várható befejezése 2019. szeptember. A világítótestek szerelését teljes egészében a BDK Kft munkatársai végzik el. A világítótestek beszerzési költsége, az előzetesen – a BDK korábbi beszerzésein alapuló – a Fővárosi Közgyűlés döntésében meghatározott költségkereten belül maradt, ráadásul a világítótestek alkalmasak okos funkciók befogadására is.

A sikeres közbeszerzés révén számos, különböző adottságú terület (bevezető főút, nagy forgalmú körút, lakótelepi területek, zöldövezeti és sűrűn lakott városi területek) világításának rekonstrukciójára kerül sor, ezért jelentősen eltérő teljesítményű és ennek megfelelően, eltérő költségű világítótestek alkotják a beszerzést. A világítótestek átlagára nettó 86.000 Ft. Ez igen kedvező ár-érték arány, figyelemmel a világítótestek magas minőségére, alacsony energia fogyasztására, okos egység csatlakoztatási lehetőségre, és a megajánlott 10-14 éves jótállásra, melynek időtartamán belül a gyártók térítésmentesen kötelesek bármely világítótest, vagy alkatrész cseréjére a jótállási idő alatt, ezzel kedvezővé téve a hosszú távú üzemeltetést is.

Start typing and press Enter to search