Sikeres 7000 LED-es közvilágítás rekonstrukció Budapesten, évente 40 % energia megtakarítás, 750 tonna CO2 kibocsátás csökkenés

 / Híreink

Tarlós István főpolgármester támogatásával, a Fővárosi Közgyűlés által biztosított bruttó 1050 M Ft forrásból 930 M Ft felhasználásával, több mint 7000 LED-es közvilágítás korszerűsítés valósult meg Budapesten a BDK Budapesti Dísz és Közvilágítási Társaság kivitelezésében 2018-19-ben. A Főváros 14 kerületében 36 területen megvalósított projekt révén a lecserélt lámpatestek fogyasztása átlagosan 40 %-al alacsonyabb, amely 2020-tól éves szinten közel 2 millió kWh energia megtakarítást és több, mint 750 tonna CO2 kibocsátás csökkenést eredményez a Fővárosban. Mindez, a 2019. évi árakon, éves szinten mintegy bruttó 80 millió Ft energia megtakarítást jelent az éves áramfelhasználásban. 

A BDK Kft. több sikeres, előkészítő jellegű LED-es közvilágítás korszerűsítési projektet követően 2017-ben javaslatot tett a Fővárosi Közgyűlésnek 7000 világítótest energiatakarékos, Led-es korszerűsítésére, amelyre Tarlós István főpolgármester támogatásával, a Közgyűlés 2018-ban bruttó 1050 M Ft támogatást ítélt meg.

A támogatási szerződés alapján, a BDK megterveztette azon területeken a LED-es közvilágítást, melyeken a világítótestek már elavultak voltak, üzemeltetésük gazdaságtalanná vált. A világítótestek beszerzésére kiírt közbeszerzési pályázatokban, a pályázóknak az előzetesen elkészített tervekbe kellett beilleszteni a saját berendezésüket, úgy, hogy semmilyen lényegi paramétert nem módosíthattak. A nyertes pályázók az elektronikus árlejtéssel kialakuló ár, a legkisebb beépített teljesítmény és a leghosszabb jótállási idő együttes értékelése alapján kerültek kiválasztásra.

A sikeres közbeszerzési pályázat eredményeként magas minőségű, kedvező piaci árú és legalább 10 éves jótállást biztosító, minőségi gyártók, szabványos közvilágítást eredményező termékei kerültek kiválasztásra. A pályázatok alapján a BDK Kft. 3 gyártó termékeit (Fénysport Lux Kft., Tungsram Operations Kft., Hofeka Kft.) vásárolta meg a Fővárosi Támogatásból. A világítótestek 7 bemenetes, úgynevezett NEMA csatlakozó aljzattal kerültek szállításra és felszerelésre, ami egyszerűen lehetővé teszi a későbbiek során távfelügyeleti és leszabályozási egység közvetlen csatlakoztatását a lámpatesthez, annak megbontása és a jótállás veszélyeztetése nélkül.

A Társaság által 2018-19-re vállalt 7000 Led-es korszerűsítés 2019. november 15-ig teljes körűen megvalósul, 7018 lámpatest kerül felszerelésre a Főváros által biztosított forrásból.

Ezen túlmenően,  a szabványos megvilágítás biztosítása érdekében, további mintegy 200 lámpatest, a meglévő oszlopokon sűrítés formájában, illetve új hálózat létesítése keretében kerül felszerelésre. Ezzel minden kiválasztott területen szabványos megvilágítás valósul meg, a lakosság teljes megelégedésére.

A Fővárosi Támogatásként a világítótestek beszerzésére rendelkezésre álló bruttó 900 millió Ft-ból a Társaság várhatóan, 860 millió forintot, míg a több mint 7000 db LED világítótest felszerelésére rendelkezésre álló bruttó 150 M Ft összegből, várhatóan mindössze mintegy bruttó 70 M  Ft-ot fog felhasználni a teljes mértékben saját kivitelezésben elvégzett munkához. Mindez több mint 10 %-os támogatási forrás megtakarítást is eredményezett.

A projekt révén 40 %-os energia megtakarítás keletkezik a lecserélt lámpatestek körében, amely éves szinten közel 2 gigawattóra óra áramfogyasztás, és több, mint 750 to CO2 kibocsátás csökkenést eredményez a Fővárosban. Mindez 2020-tól teljes mértékben érvényesül a közvilágítás fogyasztásában, ami éves szinten – a 2019. évi árakon számítva – közel 80 millió Ft energia megtakarítást jelent évente a korábbi lámpatestek fogyasztásához képest.

A Fővárosi támogatásból 14 kerület 36 területén megvalósuló beruházás – 2019. évi áramdíjjal számolva – 11 év alatt teljes mértékben megtérül a Fővárosnak.

A korszerűsítési területek részletes listáját és a lecserélt lámpatestek számát a melléklet tartalmazza.

Hungária körút:

M5 bevezető:

A Fővárosi támogatásból megvalósuló LED-es korszerűsítés területei az alábbi mellékletben megtekinthetőek:

Melléklet

 

Start typing and press Enter to search