Elindult a fővárosi adventi díszkivilágítás

A Főváros központi rendezvényeként, december 1-jén 17.00 órakor, a Városháza parkban, az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtása pillanatában gyúltak fel az adventi fények a fővárosban, a Fővárosi Önkormányzat által megrendelt 7 helyszínen, a BDK Kft kivitelezésében.

 

A Főváros központi rendezvényeként, december 1-jén 17.00 órakor, a Városháza parkban Karácsony Gergely főpolgármester és Berán Ferenc atya, az Ujlaki templom plébánosa gyújtotta meg a Városháza parkban, az adventi koszorú első gyertyáját.

Ennek pillanatában gyúltak fel az adventi fények a fővárosban, a Fővárosi Önkormányzat által megrendelt 7 helyszínen, az Andrássy úton az Oktogonig, a Liszt Ferenc téren, a Nagymező utcában, a Vörösmarty téren, a Váci utcában és környékén, az Erzsébet téren, a Batthyány és Clark Ádám téren. A fővárosi karácsonyi díszítő világítás szerelési munkáit a BDK Kft. munkatársai végzik el a közszolgáltatási szerződés alapján. Ezen túlmenően, pályázat alapján, 17 fővárosi kerület, valamint a Bálna, és a Műjégpálya karácsonyi díszvilágítását is elnyerte a BDK.

A teljes fővárosi díszítő munka keretében közel 100 km füzér és mintegy 3000 motívum felszerelését végzik el a társaság dolgozói.

A főváros által megrendelt hét területen, a díszítő elemek között egyedi gyártású, háromdimenziós díszek – úgynevezett „körszimmetrikus” motívumok – is vannak, amelyek Európa nagyvárosaiban is különlegességnek számítanak. A 72 darab „napvirág” fantázianevű körszimmetrikus díszítőelem az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében, az Operaház előtt és az Oktogonon láthatók. A karácsonyi motívumok közül a megújult Vörösmarty téren gömb alakú karácsonyfadíszeket imitáló színes szalagos gömbök egy feldíszített karácsonyfát idéznek. A többi helyszínen üstököspár, csengettyűs függöny, jégvirág, csillagvarázs, csillagszóró motívumok, valamint a Batthyány tér és a Szent Anna templom nyugalmát vigyázó angyalka motívumok díszítik. Nappali látványuk is szép, az organikus anyaghasználat és a finom formák miatt. A tervezésnél fontos szempont volt a környezetvédelem is, kis súlyú organikus díszek kerültek a Vörösmarty téri fákra (fafonatból készült, alumínium vázas könnyített díszek), melyek puha szövésű zsinórral kerültek felerősítésre a fák ágaihoz.

Az Andrássy úti fákon több mint 17 km fényfüzér díszítésével, „karácsonyi fényalagút”-ban közlekedhetnek az arra járók. A Városháza parkban fényliget várja az arra járókat.

A díszek többségének anyaga döntően újrahasznosítható (mind az alumínium váz, a fa fonat és girlandháló, mind a ragasztóelemek), ezzel is csökkentve a főváros ökológiai lábnyomát. A modern kor követelményeinek megfelelően a fák és a kandeláberek díszítésére kizárólag energiatakarékos, prémium minőségű LED-es fényfüzérek kerültek felhasználásra, alacsony fogyasztással, nagyobb fényhasznosítással és fényerővel.

Ezen túlmenően, a Társaság 17 fővárosi kerületben is végzi az önkormányzatok karácsonyi díszítését, amely munkákat pályáztatás útján nyert el. Szintén a Társaság végzi a Bálna és a Városligeti műjégpálya díszítését.