Közbeszerzési Nívódíjat nyert a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft

 / Híreink

A Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Nívódíj-2019 pályázatán, az árubeszerzés kategóriában 1. díjat nyert a BDK Budapesti Dísz és Közvilágítási Kft

A Közbeszerzési Hatóság, a kiemelkedő színvonalú, innovatív szempontokat érvényesítő közbeszerzési szakmai tevékenység elismeréseként, a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft részére, a “Közbeszerzési Nívódíj – 2019” pályázaton árubeszerzés kategóriában I. díjat ítélt oda a “Budapesti helyszíneken közvilágítás LED-es rekonstrukciója 2018-2019” címen benyújtott pályázatáért.

A díjat Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési hatóság elnöke adta át a BDK Kft ügyvezetője Pap Zoltán és a Társaság Felelős Akkreditált Közbeszerzési Szaktanácsadója, Dr. Varga Dóra ügyvéd részére.

A nyertes pályázat 7000 db energia hatékony LED-es közvilágítási lámpatest beszerzésére irányult, amely energiahatékony és innovatív módon lehetővé teszi jelentős energiamegtakarítás elérését, valamint megteremti a jövőbeli távfelügyelet és a fényáram szabályozás lehetőségét, amely további energia megtakarítást eredményezhet. Ezáltal a bemutatott eljárás keretében beszerzett LED közvilágítási világítótest egyszerűen, jóval az átlagos feletti, 10-14 éves jótállás elvesztése nélkül alkalmassá tehető az okos város koncepció megvalósulásához szükséges, és ennek elengedhetetlen részét képező, okos világítás funkció ellátására.

 

Hungária körút 2019

A Fővárosi Közgyűlés által biztosított forrásból valósult meg a Főváros közvilágításának részleges korszerűsítése, első ütemben 7000 elavult lámpatest energia hatékony LED-es technológiájú lámpatestre történő cseréjével.  A Főváros 14 kerületében 36 helyszínen megvalósított projekt révén az új lámpatestek fogyasztása átlagosan 40%-al alacsonyabb, amely 2020-tól éves szinten közel 2 millió kWh energia megtakarítást és több, mint 750 tonna CO2 kibocsátás csökkenést eredményez a Fővárosban. Mindez éves szinten mintegy bruttó 80 millió Ft költségmegtakarítást eredményez az éves áramfelhasználás csökkenése okán.

A magas színvonalú, innovatív világítótestek különleges, a legmodernebb technológiára alapozva, egyedi ún. NEMA csatlakozó aljzattal vannak ellátva, amely lehetővé teszi közvetlenül, kívülről a lámpatestre csatlakoztatható okos távfelügyeleti egység alkalmazását. Az okos távfelügyeleti egység a jövőben biztosítja a lámpatestek egyedi szabályozhatóságát, ezáltal további energiamegtakarítást, valamint az egyedi hibajelzés érzékelését. Mindez biztosítja a jövőben a leggazdaságosabb módon történő javítás szervezést, és nem teszi szükségessé az eszköz telepítéséhez a világítótest megbontását (ami a jótállás érvényesítésének előfeltétele).

Az egész eljárás egyediségét mutatta, hogy a megindításának napján ez volt Magyarország legnagyobb mennyiségű, egyidejűleg meghirdetett LED-el kapcsolatos beszerzése, amelyet Társaság teljes életciklus-költség számításokkal támasztott alá.

M5 bevezető szakasz

 

A közbeszerzési eljárás során, az innovatív termék beszerzéséhez igazodó,  hármas értékelési szempontrendszert határozott meg a Társaság. E kombinált értékelési rendszer biztosította, hogy az ár-érték arány és minőség szempontjából, hosszú távra, a legkedvezőbb termékek kerüljenek  beszerzésre. Az ajánlatkérő értékelte a tervezett elszámolási összteljesítményt, a jótállási idő hosszát, valamint az árat.

Az ajánlati ár az értékelési szempontok csupán 40%-át adta, mivel az Ajánlatkérő a minőségi, és ezáltal az innovatív szempontokat kívánta előtérbe helyezni. Ugyanakkor az elektronikus árlejtés biztosította azt az elvárt feltételt, hogy a magas minőségű, kedvező energiahatékonyságú és a minél hosszabb jótállási idő megajánlására késztetett pályázók, a legkedvezőbb árat ajánlják meg.Nagymértékű energiatakarékoskodást támogató, üzemeltetési költségcsökkentő tényező a tervezett elszámolási összteljesítmény jelentős, 40-es súlyszámmal történő értékelése. Fontos újítás volt a jótállásnak a LED-es lámpatestek jellemőzivel összhangban történő értékelése, amellyel az ajánlattevők jelentős mértékben növelték a megajánlott évek számát, amely az üzemeltetés teljes élettartam alatti költségét nagymértékben csökkentette.

A közbeszerzési eljárás során egyedülálló volt az alkalmasság meghatározása is. Ajánlatkérő az alkalmasság igazolása körében kérte benyújtani többek között a megajánlott LED fényforrású közvilágítási világítótestek mintapéldányát (magát az az innovatív terméket). A műszaki alkalmassági követelményeknek való megfelelést a kijelölt helyszínekre vonatkozó világítási számításokkal, és a dokumentációban meghatározott mérési jegyzőkönyvekkel kellett alátámasztani.

A díjátadásról szóló tájékoztatás a Közbeszerzési Hatóság honlapjáról érhető el. https://www.kozbeszerzes.hu/2019/12/innovacios-temaju-palyazatokat-dijazott-kozbeszerzesi-hatosag

A Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Nívódíj-2019 pályázatán, az árubeszerzés kategóriában 1. díjat nyert a BDK Budapest Dísz és Közvilágítási Kft.

Start typing and press Enter to search