Újabb sikeres közvilágítás korszerűsítés

Újabb sikeres közvilágítás korszerűsítés eredménye a Fővárosban: 2100 lámpatest ledesítésével 50%-os energia megtakarítás, 20 M Ft áramdíj és 167 tonna Co2 kibocsátás csökkenés

Az elmúlt év végén, a főváros zöld városfejlesztési programjával összhangban, BDK Kft újabb 2109 világítótest sikeres LED-es korszerűsítését valósította meg, ami magas minőségű, szabványos közvilágítást biztosít Budapest hat kerületében és további, 20 M Ft-tal csökkenti a Főváros áramszámláját, ahhoz képest, mintha hagyományos nagynyomású nátrium lámpatestekkel történne a világítás. Emellett, a projekt 167 tonna CO2 kibocsátás csökkentést eredményez a Fővárosban.

A sikeres közbeszerzési pályázat eredményeként magas minőségű, kedvező piaci árú, és legalább 10 éves jótállást biztosító, minőségi gyártók, szabványos közvilágítást eredményező termékei kerültek kiválasztásra. A hat kerületben felszerelt világítótestek a nemzetközi gyakorlatban alkalmazott, szabványos, 7 bemenetes, úgynevezett NEMA csatlakozó aljzattal kerültek felszerelésre, ami egyszerűen lehetővé teszi a későbbiek során, bármilyen, vezetékes, rádiófrekvenciás, vagy mobil telefon alapú távfelügyeleti és leszabályozási egység közvetlen csatlakoztatását a lámpatesthez, annak megbontása és a jótállás veszélyeztetése nélkül. Mindez, a lakosság igényeinek megfelelő időszakos világítás változtatást is lehetővé tesz majd a jövőben.

A korszerűsítés során, első alkalommal három aluljáró és egy árkádos terület ledesítésére is sor került. Az út és aluljáró korszerűsítéssel, magas minőségi színvonalú és energiatakarékos közvilágítás jött létre, ami kiváltotta a lakosság elismerését is, hiszen számos esetben a korábbihoz képest javult az utak és aluljárók megvilágítási szintje. Mindezt úgy sikerült kivitelezni, hogy minden kiválasztott területen szabványos megvilágítás jött létre, miközben a projekt megvalósítása közel 50 %-os energia megtakarítással párosult.

A projekt 2021-ben újabb 4000 világítótest ledes korszerűsítésével folytatódik.

A Budapesti Dísz-és Közvilágítási Kft. folyamatosan végzi a közvilágítás energiatudatos korszerűsítését, okos technológiák fogadására alkalmas világítótestek telepítését. A társaság közel 10.000 lámpatest korszerűsítését valósította meg három év alatt. Ezzel mintegy 100 M Ft-tal csökkent a BDK tulajdonú eszközök által generált áramszámla, aminek révén teljes mértékben sikerült a Társaságnak ellensúlyoznia a város szerves növekedéséből, új területek közvilágításának bővüléséből fakadó energia felhasználás növekményt. Összességében ez idő alatt, a BDK korszerűsítései révén, 917  tonnával csökkenti a főváros CO2 kibocsátása.

A 2020-ban történt LED-es korszerűsítések adatait az alábbi táblázat tartalmazza:

A fotókat készítette Fazekas József: