Fenyt_hozunk_Budapest_eletebe

Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. 2001. szeptember 1-jén 8,046 milliárd forintos törzstőkével, 50-50%-os százalékos tulajdoni részesedéssel megalapította a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-ét (BDK). A cég zömében az áramszolgáltató közvilágítási szakterületéből alakult, a nagy szakismerettel rendelkező műszaki és fizikai dolgozóállomány, továbbá az anyagok, eszközök és munkagépek átvételével. A főváros alapvetően készpénzzel járult hozzá a Társaság alapításához, melynek célja a főváros közvilágításának energia hatékony megújítása volt.

A hazai közvilágítás történetét végigtekintve úgy tűnik, hogy egészséges fejlődésre mindig akkor nyílt jó lehetőség, amikor a műszaki újdonságok előnyei és a gazdasági célkitűzések egy irányba, egymást erősítve hatottak. Pozitív példái ennek az olajlámpákat felváltó petróleum-, majd gázlámpák gyors elterjedése, később, az ívlámpákat követő izzólámpák, fénycsövek és higanylámpák sikerei. A 2000-es évek első harmadában a nagyfogyasztású higanygőzlámpákat is lecseréltük energiatakarékosabb, Na lámpákra. Jelenleg a LED-es fényforrású közvilágítási lámpatestek ? pilot projektek keretében történő ? telepítésével már a XXI. század technikáját és technológiáját teszteljük a város több pontján (Árpád fejedelem útja, Vérmező park, Rákóczi híd).

A közös tulajdonú és vezetésű társaság létrehozásakor kiemelt cél volt, hogy a dísz- és közvilágítás egy kézbe kerülésével magasabb színvonalú, korszerűbb és olcsóbb legyen a főváros közvilágítása. Az elmúlt évek során folyamatosan fejlődve sikerül ezt a célt megvalósítani.

Start typing and press Enter to search