Környezetvédelmi és gazdasági szempontok egyaránt elengedhetetlenné teszik az energiafogyasztás racionalizálását. Társaságunk ezért alkalmaz energiatakarékos fényforrásokat, és mint üzemeltető is sajátos eszközeivel támogatja a LED-es technológia alkalmazását. Energia-hatékonyság szempontjából a LED-es fényforrású lámpatestek minimális fogyasztásukkal nem csak jelentős energia-megtakarítást tesznek lehetővé, hanem várható élettartamuk is többszöröse a hagyományos lámpáknak. Az új technológia tesztelése jelenleg is folyamatban van egyes hálózatainkon.

energia_hatekonysag

Az energiafogyasztás költségének fontos eleme a megfelelő árambeszerzés biztosítása. A villamos áram nyílt közbeszerzési eljárással és elektronikus árlejtéssel történő beszerzése révén jelentős megtakarítást sikerült elérni az elmúlt években.

Az áramfogyasztás egységárának alakulása 2011-2014 között:

aramfogyasztas_egysegaranak_javulasa_2011_2014

 

A vásárolt villamos-energia költség alakulása 2011-2013 között:

A_vasarolt_villamos_energia_koltség_alakulasa_2011_2013

Az áramfogyasztást az áramdíjon kívül jelentős mértékben befolyásolja a dísz- és közvilágítás beépített teljesítménye, amely függ a BDK energiatakarékos rekonstrukciós munkáitól (csökkenti), valamint az új kerületi és fővárosi fejlesztésektől (növeli).

A közvilágítási hálózat teljesítményváltozását az elmúlt négy évben, az abban résztvevő szereplők hatását a következő diagram szemlélteti:

budapest_kozvilagitasanak_beepitett_teljesitmeny_valtozasa_2010_2013

A BDK tudatos energia-megtakarítási politikával igyekszik csökkenteni a beépített teljesítményt, ugyanakkor, természetes folyamatként, a fővárosi és kerületi fejlesztések eredményeként bővül a beépített teljesítmény. A BDK a meglévő hálózat üzemeltetőjeként a technológiai és pénzügyi lehetőségekhez mérten, a környezet védelmének és az üzemeltetési költség csökkentésének érdekében, annak energiatakarékosabb kiváltását végzi. Ugyanakkor örömteli eredmény, hogy a budapesti közvilágítás folyamatosan fejlődik a fővárosi önkormányzat, a fővárosi és magántulajdonú cégek beruházásai révén, ami többségében a meglévő hálózat bővítésére irányul. Ez értelemszerűen az energiaigény növekedésével jár, amit mintegy 40%-ban sikerült kompenzálnia a BDK energiatakarékos rekonstrukcióinak.

Start typing and press Enter to search