Mi ez a szolgáltatás?

Előfordul, hogy valamely speciális cél érdekében szükségessé válik a díszvilágítás átmeneti lekapcsolása.

Például a Föld órájára a díszvilágítást kikapcsoljuk, miközben a funkcionális világítás bekapcsolva marad. Vagy egy templom rekonstrukció idejére nem szükséges a díszkivilágítás.

Vörösmarty Mihály szobra télen csendben betakarva és a világítás lekapcsolva pihen a téli időszakban, vagy például nincs szükség a díszvilágításra a Bazilika karácsonyi vetítése alkalmával.

Előfordul, hogy valamely társadalmi szervezet, nagykövetség, de akár magánvállalkozás is, valaminek a megünneplésére speciális díszvilágítást, színesítést kér egy kiemelt helyszínen.

Erre is lehetőség van, korábban a – most átalakítás alatt álló – Lánchíd esetében, de jelenleg is a Halászbástya és a Szabadságszobor esetében. A BDK ezt üzleti alapon végzi a Fővárosi engedély birtokában, a Fővárosi díszvilágítási rendelet alapján.

Budapest főváros díszvilágításáról szóló 67/2012. (IX. 28.) Főv. Kgy. rendelet 8. §-a szerint:

“(1) Külön kérelemre lehetőség van a díszvilágítási berendezéseknek e rendeletben meghatározott üzemmenettől eltérő működtetésére, legfeljebb 30 napig terjedő eltérő üzemmódra.

(2) Az (1) bekezdés szerinti eltérő működtetésre irányuló kérelmet legkésőbb az eltérő működtetést megelőzően hat nappal kell benyújtani. Az e rendeletben meghatározott üzemmenettől eltérő üzemeltetés költségeit a kérelmező viseli.

(3) Az e rendeletben meghatározott üzemmenettől eltérő működtetésre irányuló (1) bekezdés szerinti kérelemről a Fővárosi Közgyűléstől átruházott hatáskörben eljárva a főpolgármester dönt.”

A díszvilágítási berendezések ?üzemmenettől eltérő? működtetését a fenti engedély megküldése és az eltérő üzemeltetés költségeinek megtérítése esetén tudjuk elvégezni.

A kérelmet Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős Főpolgármester-helyettes (tutto.kata@budapest.hu), illetve másolatban Gonczlik Tamás Kálmán a dísz- és közvilágítási szakterülettel foglalkozó csoportvezetőnek (GonczlikT@Budapest.hu) kell megküldeni. A rendelet szerint a kérelmet legkésőbb az eltérő működtetést megelőzően 6 nappal kell beadni (a rendelet szövege letölthető) itt:

https://net.jogtar.hu/rendelet?council=fovaros&docid=A1200067.FOV&dbnum=104&timeshift=20191220&celpara=

A kivitelezésre vonatkozó ajánlatkérést ezt megelőzően a bdk@bdk.hu címen kel megkérni.

 

Start typing and press Enter to search