Fővárosi támogatással megújult a Gellérthegyen a Pálos Sziklatemplom feletti kereszt díszvilágítása

 / Híreink

Fotó: Preisz Tivadar

Október 8-án este átadták a Gellért-hegyi Pálos Sziklatemplom feletti kereszt új, korszerű díszvilágítását, amely a Fővárosi Önkormányzat támogatásával készült el. Az átadáson – melyre a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelt Sziklatemplom búcsúja alkalmából került sor – részt vett Erdő Péter, bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi kapcsolatokért és az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár, valamint Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra, humán főpolgármester-helyettes.

A kereszt díszvilágítása megújításának gondolatát Soltész Miklós államtitkár úr fogalmazta meg, amelynek nyomán a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke, Csóka János atya levélben kereste meg Főpolgármester Urat, azzal a kéréssel, hogy a főváros finanszírozásában megvalósulhasson e fontos jelkép illő díszvilágítása. A Főváros által biztosított forrásból, a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft lebonyolításában készült el a kereszt új díszvilágítása, melynek átadási ünnepségére a Sziklatemplom búcsújának napján, Magyarok Nagyasszonya ünnepén került sor.

A Sziklatemplom és a fölötte elhelyezkedő kereszt legelőször 1930-ban kapott díszvilágítást, ami a II. világháború során megsemmisült. A háború után a diktatúra éveiben a keresztet eltávolították, és a Sziklatemplomot befalazták. A Sziklatemplom helyreállítása csak a rendszerváltás után, 1992-ben történt meg, a keresztet pedig 2001-ben állították újra. Az ekkori díszvilágítást 3 db, a kereszt körül körben elhelyezet 250 Wattos fémhalogén fényforrással üzemelő (THORN) lámpatestekkel oldották meg. Ezek a lámpák enyhén zöldes tónusú, hideg fehér fényt szolgáltattak. Ez a megvilágítás alig emelte ki környezetéből a keresztet és csak közelről lehetett azt érzékelni.

Az új díszvilágítás nagyobb és egyenletesebb megvilágítást biztosít, a távoli szemlélők számára is kiemeli ezt a fontos jelképet. Ezt a hatást 6 db (MEYER típusú) fémhalogén fényforrású, aszimmetrikus fényeloszlású fényvető biztosítja, amelyekben 150 Wattos, 3000 Kelvin színhőmérsékletű, meleg fehér fényforrások üzemelnek. A lámpatestek számának duplázása, az aszimmetrikus fényeloszlás és a lámpatestek pozícionálása (2 db hátul és 4 db a kereszt előtt) lehetővé tette a kereszt éjszakai megjelenésének esztétikus és szakrálisan méltó hangsúlyozását úgy, hogy a kereszt látványa inkább melegséget áraszt, mintsem rideg mementóként emelkedik ki a környezetből.

A megnyitón Dr. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes, hangsúlyozta, hogy 82 év után, 2020-ban ismét Budapest lesz a Nemzetközi Eucharisztikus Világkongresszus házigazdája, az erre való felkészülés jegyében támogatta a Főváros a Sziklatemplom feletti díszkivilágítás kiépítését. A főpolgármester-helyettes kiemelte: ?Bízom benne, hogy ez a kereszt immáron éjszakai díszkivilágításában is méltón hirdeti majd az itt élők hitét, áldozatvállalását és a mindenkori újrakezdés reményét”.

Start typing and press Enter to search