Ismét zöldbe borult a Lánchíd, valamint a Szabadság szobor az ír nemzeti ünnepen

 / Híreink

Budapest ismét csatlakozott az Ír Turisztikai Hivatal Szent Patrik napja alkalmából rendezett “Global Greening ? a Földet átfogó zöld megközelítés” elnevezésű kampányához, amelynek részeként a világ több száz emblematikus építménye zöldbe borult az ír nemzeti ünnepen.

Március 17-22 között, az ír nemzeti ünnep alkalmából Budapesten zöld fényben ragyog a Lánchíd, valamint a Szabadság szobor a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Társaság kivitelezésében.

A koronavírus okozta nehéz időszak ellenére, bár a tervezett rendezvényekre nem kerülhetett sor, a zöld szín bejárta a világot Szent Patrik napján. Niall Gibbons, Tourism Ireland elnöke hálás köszönettel fordult mindazon városokhoz, amelyek a példanélküli kihívásokkal teli napokban is csatlakoztak a világ méretű zöld kampányhoz. Reményét fejezte ki, hogy az ikonikus építmények zöldbe öltöztetése, szépségével némi pozitív hangulatot tud gerjeszteni a feszült napokban és reményt adhat ahhoz, hogy amennyiben az egészségügyi szakértők tanácsait megfogadjuk, a krízis sötét felhői elvonulnak.

Szent Patrik (385-461) eredetileg walesi nemesi család sarja volt, 16 éves korában azonban tengeri kalózok Észak-Írországba hurcolták, ahol rabszolgaként juhokat őrzött hat éven át. Eközben megtanulta az ír nép nyelvét és szokásait. Kiszabadulva Galliában tanult, majd I. Celesztin pápától engedélyt kapott, hogy Írországban igehirdető legyen. Rövid idő alatt csaknem az egész sziget kereszténnyé lett. Mivel ő alapította meg a működőképes kelta-ír egyházat, Írország apostolának is nevezik. Szent Patrik napja Írországban nemzeti ünnep, de szerte a világon ünneplik írek és nem írek egyaránt.

Kép: Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft

Start typing and press Enter to search