Karácsonyi díszítő világítás – 2014

 / Híreink

 

A karácsonyi díszítő világítás új arculatának megterveztetésére, 2011-ben írt ki pályázatot a BDK Kft. a Főváros megbízásából. A beérkezett pályázatok látványképei alapján, mintegy ötven javaslatból választották ki a Főváros illetékesei az ünnepi arculatot. A díszek költségtakarékossági okokból megvásárlásra és tárolásra kerültek, ami a korábbi években működő bérleti gyakorlathoz képest olcsóbb megoldás, és négy év alatt több tízmillió forintos megtakarítást eredményez.

A Főváros által megrendelt díszítés, amely 900 db díszítő elemet és közel 35 km fényfüzért tartalmaz, a következő helyszíneken kerül felszerelésre: a Városháza parkban, az Andrássy út Oktogonig tartó részén, a Nagymező utcában, a Liszt Ferenc téren, Vörösmarty téren, a Váci utcában és a környező utcákban, a Batthyány téren és a Clark Ádám téren.

A díszítő elemek között különleges az a 24 db kisméretű és 8 db nagyméretű egyedi gyártású, háromdimenziós dísz ? szaknyelven ?körszimmetrikus? motívum ?, amely Európa nagyvárosaiban is különlegességnek számít. Ezen elemek az Oktogonon, az Andrássy út – Bajcsy Zsilinszky út sarkán és az Operánál láthatóak.

Az elmúlt évhez hasonlóan, az idei karácsony különlegessége lesz a Városháza park díszítése, ahol 24 fa feldíszítéséből álló ?fényfüzér-liget?-ben sétálhatnak a járókelők a Budapesti Advent rendezvényéhez kapcsolódóan. Itt került sor 2014. november 30-án 17.00-kor a Főváros adventi koszorújára helyezett gyertyák meggyújtására és a fővárosi karácsonyi díszítő világítás elindítására is. A Városháza Parkban kerül feldíszítésre a Főváros karácsonyfája is.

A karácsonyi motívumok közül a Vörösmarty téren karácsonyfa díszeket imitáló színes gömbök és hókristály függönyből álló hóesés imitáció látható. A gömböket idén alacsonyabban helyeztük el, hogy még kedvesebb hangulatot árasszanak.

A többi helyszínen hó paplanos fenyő, gyertyás falikarok, gömbök, koronás hókristály motívumok, fénypalást és lampionos gyertyák, valamint a Batthyány tér és a Szent Anna templom nyugalmát vigyázó angyal motívumok díszítik a fővárost.

Az Andrássy úton közel 30 km fényfüzér és több, mint 200 db jégcsap formájú díszítőelem emeli az ünnepi légkört.

Új elemként karácsonyi fényfüggönyt kap a Bálna is, amely Advent második vasárnapjától várja karácsonyi díszbe öltözve a látogatókat.

A hét fővárosi helyszínen a karácsonyi hangulatot közel félmillió fénypont biztosítja. A modern kor követelményeinek megfelelően a fák és kandeláberek díszítésére kizárólag energiatakarékos, LED-es fényfüzéreket használunk fel.

Ezzel a karácsonyi díszítő világítás beépített teljesítménye a korábbi évek mintegy 240 kW teljesítmény igényéhez képest mindössze 90 kW, ami jelentős energia-megtakarítást eredményez. Ez alapján a Főváros által megrendelt helyszíneken a karácsonyi díszvilágítás áramdíja a teljes időszak alatt (november 30. – január 6.) kevesebb, mint 2 M Ft-ot tesz ki.

A fővárosi karácsonyi díszítő világítás szerelés munkáit a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. végzi el közszolgáltatási szerződése alapján. A munkák zömét éjszakai műszakban végzik munkatársaink, hogy a karácsonyi felkészülés ne zavarja a város mindennapi forgalmát.

Ezen túlmenően 15 kerületben is a társaság végzi az önkormányzatok karácsonyi díszítő világításának szerelését, amelyet pályáztatás útján nyert el.

 

Start typing and press Enter to search