Kigyúltak az adventi fények a Fővárosban

 / Híreink

December 3-án a Városháza parkban, az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtása pillanatában felgyúltak az adventi fények a fővárosban az Andrássy úton, az Oktogonnál, a Liszt Ferenc téren, a Nagymező utcában, a Vörösmarty téren, a Váci utcában, az Erzsébet téren, a Batthyány és Clark Ádám téren. Az adventi koszorú első gyertyáját Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester helyettes gyújtotta meg. A karácsonyi fények, a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében, ez évtől kezdve nem éjfélkor, hanem reggel, a közvilágítás kikapcsolásával alszanak ki.

 

A díszítő elemek között egyedi gyártású, háromdimenziós díszek ? úgynevezett ?körszimmetrikus? motívumok ? is vannak, amelyek Európa nagyvárosaiban is különlegességnek számítanak. A 72 darab ?napvirág? fantázianevű körszimmetrikus díszítőelem az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében, az Operaház előtt és az Oktogonon láthatók. A karácsonyi motívumok közül a Vörösmarty téren gömb alakú karácsonyfadíszeket imitáló színes szalagos gömbök egy feldíszített karácsonyfát idéznek. A többi helyszínen üstököspár, csengettyűs függöny, jégvirág, csillagvarázs, csillagszóró motívumok, valamint a Batthyány tér és a Szent Anna templom nyugalmát vigyázó angyalka motívumok díszítik a fővárost. Nappali látványuk is szép az organikus anyaghasználat és a finom formák miatt. A tervezésnél fontos szempont volt a környezetvédelem is, kímélve a fákat kis súlyú organikus díszek kerültek a Vörösmarty téri fákra (fafonatból készült, alumínium vázas könnyített díszek), melyek puha szövésű zsinórral kerültek felerősítésre a fák ágaihoz.

Az Andrássy úti fákon több mint 17 km fényfüzér díszítésével, ?karácsonyi fényalagút?-ban közlekedhetnek az arra járók. Az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében, az Operaház előtt és az Oktogonon emeli az ünnepi légkört. A Városháza parkban fényliget várja az arra járókat.

 

A hét fővárosi helyszínen a karácsonyi hangulatot mintegy félmillió fénypont biztosítja. A díszek többségének anyaga döntően újrahasznosítható (mind az alumínium váz, a fa fonat és girlandháló, mind a ragasztóelemek), ezzel is csökkentve a főváros ökológiai lábnyomát. A modern kor követelményeinek megfelelően a fák és a kandeláberek díszítésére kizárólag energiatakarékos, prémium minőségű LED-es fényfüzérek kerültek felhasználásra, alacsony fogyasztással, nagyobb fényhasznosítással és fényerővel. A karácsonyi díszítő világítás beépített teljesítménye mindössze 52 kW, ami a korábbi évekhez képest további energia-, és ebből adódóan költségmegtakarítást eredményez. Annak ellenére, hogy ez évtől kezdve a karácsonyi díszvilágítás csak reggel kapcsol ki együttesen a közvilágítással, a Főváros által megrendelt helyszíneken a karácsonyi díszítő világítás áramdíja a teljes időszak alatt (december 3. – január 6.) alig nettó 2 M Ft-ot tesz ki.

 

A fővárosi karácsonyi díszítő világítás szerelési munkáit a BDK Kft. munkatársai végezték el a közszolgáltatási szerződés alapján. A munkák zömét éjszakai műszakban végezték a Társaság munkatársai, hogy a karácsonyi felkészülés ne zavarja a város mindennapi forgalmát. Ezen túlmenően, a Társaság 17 fővárosi kerületben is végzi az önkormányzatok karácsonyi díszítését, amely munkákat pályáztatás útján nyert el. Összességében a fővárosi és a kerületi helyszíneken mintegy 51 km fényfüzér és közel 1400 motívum kerül felhasználásra a díszítéshez.

 

BDK Budapesti Dísz és Közvilágítási Kft.

 

Városháza park

Városháza park – csillagvarázs és fényfüzésrek

Vörösmarty tér, Váci utca és a környező kis utcák

Vörösmarty tér – szalagos gömb

Vörösmarty tér – organikus gömb

Váci utca – üstököspár

Környező kis utcák – csengettűs függöny

Andrássy út (Bajcsy-Zsilinszky út és Oktogon közötti szakasza), Oktogon, Operaház

Andrássy út – fényfüzér

Andrássy út és Bajcsy-Zsilinszka út kereszteződése, Oktogon – napvirág

Nagymező tca, Liszt Ferenc tér

Nagymező utca – díszes oszlopkar

Batthyány tér

Batthyány tér – angyalka

Clark Ádám tér

Clark Ádám tér – csillagszóró

 

Start typing and press Enter to search