Közbiztonsági-, bűnmegelőzési- és közlekedés biztonsági célú, energia hatékony világításfejlesztések a Fővárosban

 / Híreink

A Fővárosi Önkormányzat kiemelt fontosságúnak tartja a közvilágítás személyi- vagyonbiztonsági, és közlekedés biztonsági szerepét. Ennek eredményeképpen, közbiztonsági szempontból két kiemelt területen, a Feneketlen tónál és a Gellérthegyen készült el a közvilágítás fejlesztése, az elmúlt év végén. Mindkét projekt szervesen illeszkedik a Főváros által meghirdetett zöld városfejlesztési programba, amelynek keretében a BDK már kizárólag nagyhatékonyságú és energiatakarékos LED alapú világítást telepít a fővárosban. A megvalósított, energiahatékony közvilágítás fele annyi energiát fogyaszt el, mintha hagyományos nátrium lámpatestekkel oldották volna meg a fejlesztést. A közlekedés biztonság és a bűnmegelőzés javítása érdekében, 6 helyszínen gyalogátkelőhelyek megvilágításának szabványosítása, illetve a lakossági bejelentések alapján, közlekedésbiztonsági céllal, 13 kerületben, közel 400 lámpatest felszerelése valósult meg, a korábban sötétnek jelzett útszakaszokon.

A Fővárosi Önkormányzat kiemelt fontosságúnak tartja a közvilágítás személyi – és vagyonbiztonsági, valamint közlekedés biztonsági szerepének magas színvonalú biztosítását, ezért a rendelkezésre álló erőforrásai tükrében folyamatosan igyekszik eleget tenni a lakossági bejelentések, illetve a kerületi igények teljesítésének. A Főváros megrendelése és az e célra biztosított külön forrás alapján, közbiztonsági szempontból két kiemelt területen, a Feneketlen tónál és a Gellérthegyen készült el a közvilágítás fejlesztése az elmúlt év végén.

Feneketlen-tavi futókör világítás fejlesztése

Budapest XI. kerületének egyik legnépszerűbb pihenőhelye az 1,1 hektár vízfelületű Feneketlen-tó és környéke. A sportot kedvelők nagy örömmel használják a tavat körül ölelő futópályát, amely nem rendelkezett világítással. A 2019-ben elkészített tervek alapján, a BDK Budapesti Dísz-és Közvilágítási Kft közbeszerzési eljárása keretében került sor a kivitelezésre 2020-ban, melynek során 7 ajánlattevő közül a Spie Hungaria Kft. nyerte el a megvalósítást. Az új közvilágítás mintegy 600 m kábel fektetésével, a környezetbe illeszkedő 22 db, 3m magas stíl kandeláber, és 22 db energiahatékony, LED-es lámpatest létesítésével készült el. A beépített teljesítmény az energiatakarékos LED-eknek köszönhetően mindössze kevesebb, mint 0,6 kilowattal növekedett.

A Gellérthegy sétáló útjainak közvilágítás fejlesztése

Az 1987 óta a világörökség részét képező, 235 méter magas Gellérthegy, nagyon népszerű célpont a turisták körében. Az Erzsébethídtól a Szabadság szoborig vezető sétaúton nem volt közvilágítás, ezért közbiztonsági szempontból sürgetővé vált a közvilágítás kiépítése a hegy lejtőin található sétányokon.

A BDK Kft. által elkészíttetett tervek alapján lebonyolított kivitelezési közbeszerzési eljárásban 6 ajánlattevő közül e területen is a Spie Hungaria Kft. adta a legkedvezőbb árat, amely a Kandeláber Kft által újonnan fejlesztett, LED-es stíl lámpatesttel vett részt a pályázaton.

Az új közvilágítás, mintegy 2 km kábel fektetésével, 3m-es stíl kandeláberre helyezett 100 db LED-es lámpatest létesítésével készült el. Az új világítás beépített teljesítménye – az erre területre fejlesztett LED-es lámpák eredményeképpen – összesen csupán 3,6 kW-tal növekedett, ami kevesebb, mint a fele, a hasonló megvilágítás eléréséhez alkalmazott hagyományos nagynyomású nátrium lámpatestekkel történő megvilágítás esetében.

A gellérthegyi sétautak megvilágítása apró szentjános-bogarakként jelenik meg a város látképében, messziről jelezve, hogy sokkal biztonságosabbá vált a séta e kiemelt forgalmú területen.

A mindkét területen kiépített, új közvilágítás, szervesen illeszkedik a Főváros által meghirdetett zöld városfejlesztési programba, amelynek keretében a BDK már kizárólag nagyhatékonyságú és energiatakarékos LED alapú világítást telepít a fővárosban. Összességében a fenti két projektet, az előzetes tervekhez képest, az előirányzott 193 M Ft fejlesztési célú forrás helyett, az újonnan fejlesztett lámpával, jóval kedvezőbb áron, 138 M Ft forrás felhasználásával sikerült megvalósítania a BDK-nak.

Közlekedésbiztonsági célú fejlesztések

A közlekedés biztonság és a bűnmegelőzés javítása érdekében gyalogátkelőhelyek megvilágításának javítása, illetve sötét útszakaszokon történő közvilágítás fejlesztés is megvalósult a Fővárosban.

A kerületi önkormányzatok és a lakosság igényei alapján, összesen 13 kerületben 377 db, elsősorban LED lámpatest került felszerelésre, nagyobb fényáramot biztosítva a már megvilágított területen, vagy önálló hálózat építésével javítva a világítást. Emellett 6 helyszínen, meglévő gyalogos ? átkelőhelyeknél készült új, szabványos közvilágítás, ezzel javítva a közlekedés biztonságot.

Budapest, 2021. január 5.

BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft

Start typing and press Enter to search