Közös fővárosi és XII. kerületi LED közvilágítási bemutató projekt a lakossági vélemények megismerésére

 / Híreink

A közvilágításban jelenleg nagy számban használnak nagynyomású nátrium lámpát szerte a világban, de az elmúlt néhány évben megindult az új LED technológia gyors terjedése. A folyamatot az Európai Unió is támogatja, a cél az hogy a korszerű LED-es lámpák aránya növekedjen, mert kevesebbet fogyasztanak, hosszabb élettartamúak és a környezetre is kisebb terhelést jelentenek. Ugyanakkor e termékek ára jelenleg még meghaladja a nagynyomású nátrium lámpatestekét, ezért fontos, hogy pontos tapasztalat álljon rendelkezésre a csökkenthető energia mennyiségről, illetve az üzemeltetési költségek várható csökkenéséről. Fontos, hogy mindezek alapján megfelelő gazdasági megtérülési számok álljanak rendelkezésre egy-egy fejlesztés finanszírozásához, hiszen Budapesten nem áll rendelkezésre uniós forrás LED korszerűsítésre. Hasonlóképpen kiemelt jelentőségű az új típusú közvilágítás lakossági fogadtatása, hiszen a LED világítótestek fénye nagyon jól irányítható, ezért kevesebb szórt fény keletkezik, ami a nátrium lámpatestekhez képest csökkentheti egyes területeken a megvilágítottság érzését, miközben az út és járdafelület megvilágítottsága javul. Hasonlóképpen eltérő a kibocsátott fény színhőmérséklete, a sárgás nátrium lámpához képest a LED világítótestek meleg fehér, semleges, vagy hideg fehér fényűek lehetnek.

A fenti tapasztalatok megszerzése és a lakosság véleményének megismerése érdekében a Hegyvidéki Önkormányzat és a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. (BDK) együttműködési megállapodás alapján, 2015-ben a XII. kerület néhány útszakaszán LED bemutató projektet indított.

Hat helyszínen, ötvennégy új világítótest került kihelyezésre július elejére. Ezek, a bemutató jelleggel felszerelt LED-es világítótestek eltérő megvilágítást adnak, színhőmérsékletük különböző, van meleg fehér és semleges fehér színű szakasz.

A bemutató helyszínek a következők:

  • Apor Vilmos tér
  • Csörsz utca és a Németvölgyi út egyes szakaszai
  • Csörsz utca gyalogátkelőhely
  • Nagy Jenő utca gyalogátkelőhely
  • Apor Vilmos tér és Böszörményi út kereszteződésénél lévő gyalogátkelőhely

 

A helyi lakosok véleményt mondhatnak arról, hogy melyik megoldás megfelelő számukra, a megvilágítás mértékéből fakadó biztonságérzet (a világítótest által kibocsátott fénymennyiség nagyságától függ az útfelületen létrehozott megvilágítás) és színhőmérséklet szempontjából. Ez alapján, a lakossági vélemények figyelembevételével kerül sor az év második felében, a projektben érintett területen, a már felszerelt világítótestek véglegesítésére és további közel 200 lámpatest felszerelésére.

A bemutató projekt kapcsán, a Hegyvidéki Önkormányzat 2015.augusztus 31-ig várja a lakossági véleményeket, észrevételeket e-mailben (ujkozvilagitas@hegyvidek.hu ), a facebook oldalán, illetve postai úton.

Fotók: BDK Kft, Hegyvidék Önkormányzat

 

Start typing and press Enter to search