Megújult a Petőfi híd közvilágítása

 / Híreink

A Főváros által biztosított forrásból, a Rákóczi és Árpád híd sikeres LED-esítését követően, újabb fővárosi híd közvilágításának korszerűsítése valósult meg a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft kivitelezésében.

 

A Petőfi hídon eddig régi, 250 W-os nagynyomású nátrium (NNA) fényforrásokat tartalmazó lámpatestek üzemeltek, amelyek a nagy forgalom okozta folyamatos rezgések miatt gyakorta meghibásodtak, ami az üzemeltetésben többlet költséget okozott.

 

A közvilágítás korszerűsítésére kiírt nyílt EU-s közbeszerzési eljárás eredményeképpen modern, energia-hatékony, innovatív LED fényforrású, szabályozható fényáramú közvilágítási világítótestek kerültek felszerelésre.

 

A BDK Kft. által lebonyolított közbeszerzési eljárásban három ajánlattevő vett részt. Közülük – a műszaki előírásoknak történő megfelelésen túl, a nettó ajánlati ár, a világítótest jótállási ideje és a beépített teljesítmény megtakarítás szempontjainak figyelembevételével – került ki győztesként, a világítótestekre 14 év jótállási időt vállaló, Hofeka Kft, 3,7 M Ft-os ajánlati árral. A kivitelezési munkát a BDK Kft. Dél-pesti Közvilágítási Üzeme végezte el december folyamán a hajnali órákban, amikor a hídon a forgalom kisebb intenzitású.

 

A Petőfi híd budai és pesti hídfője közötti szakaszon, 11 méteres fénypontmagasságú oszlopra, 34 darab korszerű, 148 W beépített teljesítményű, meleg fehér fényű, LED-es világítótest került felszerelésre.  Az új világítótestek összes beépített teljesítménye csupán 5 kW, ami 4,5 kW (47%-os) teljesítmény csökkenést eredményezett. Éves szinten mintegy 19 ezer kWh energia-megtakarítás keletkezik, ezáltal az áramdíj költség több mint fél millió Ft-tal csökken évente.

 

Készítette: Pap Zoltán

BDK Kft ügyvezető

Fotók (Pap Zoltán BDK)

Start typing and press Enter to search