Óriás szobor megvilágítás a Széchenyi téren

 / Híreink

A GooH (Gallery Out of Home) és Hervé-Lóránth Ervin képzőművész közösen, immáron több éve elkezdett óriás szobor és installációs programjaként készült el a Budapesti Art MArket (www.artmarketbudapest.hu) kiállításához időzített FELTÉPVE szobor-installáció.

Az alkotás a Széchenyi téren látható október 9-19 között, melynek esti, éjszakai megjelenéséhez a BDK Kft. is hozzájárult. Tekintettel a rövid rendelkezésre álló időre, és az ebből adódó logisztikai-, technikai korlátokra a szobor tervezett helyének közelében álló 2 db közvilágítási lámpaoszlopra 1-1 db TUS NEOS 400W-os fényvetőt (körszimmetrikus lámpatestet), fehér fényű, jó visszaadású fényforrással szereltünk fel, mely nem komplex (látvány) tervezett díszvilágítás, ám így is jól szolgálja a terület esti megvilágítását, kiemelését.

A fotókat és a mellékelt sajtóanyagot dr. Somogyi Miklós hozzájárulásával tesszük közzé.

 

FELTÉPVE

kérdések és válaszok

sajtóanyag

 

A GooH /Gallery Out of Home / és HERVÉ-LÓRÁNTH ERVIN képzőművész közösen, immáron több éve elkezdett óriás szobor és installációs programjaként készült el a Budapesti Art MArket kiállításához időzített FELTÉPVE szobor-installáció.

A mű ars poetikája

Az alkotásnak számos jelentése van, többek közt szimbolizálja szabadságot, a kitörési vágyat, a kíváncsiságot, a haladás dinamikáját. Értelmezhető az összkortárs művészet jelen helyzetének bemutatására, vagy éppen urbánus közösségi tér létrehozására törekszik.

A szobornak nem csak az a célja, hogy mindenki számára megmutassa, a művész akaratereje és kreativitása segítségével képesek kiemelkedő színvonalú alkotások létrehozására. A XXI. század kortárs képzőművészetben a többségi társadalomnak is másként, egy új nézőpontból kell a művészekre és alkotásaikra gondolniuk, arra hogy a projektben rejlő interaktivitás révén az életük kommunikációjába is beleilleszthetik, részesei lehetnek az alkotásnak.

Korunk social médiájának bevonásával, nem csak közösségi teret hozhatunk létre, hanem tágabb értelemben a hazai kortárs művészet alkotásait és alkotóit eljuttathatjuk a világ bármely pontjára, a nézők bevonásával.

A kezdeményezés nem csak a képzőművészetet hivatott bemutatni, hanem a művészetet holisztikus formában képviseli, teret ad más művészeti ágaknak, mint az irodalom, a zene, a tánc, vagy éppen a street art képviselőinek.

A kezdeményezés különlegességét fokozza, hogy egy olyan jelentős közintézmény, mint a Nemzeti Kulturális Alap és a Balassi Intézet a szobor elkészítése mellé állt. Külön köszönet a Fővárosnak, mely befogadja a művet és lehetőséget biztosít, hogy a város legszebb pontján állítsuk fel azt, lehetőséget teremve arra, hogy a nagy nyilvánosság előtt is bemutatásra kerüljön az alkotás.

Mitől rendhagyó ez az installáció?

A köztéri szobrok említésekor általában a múlt századi bronz alkotásokra/lovas huszárokra szoktunk gondolni. Európa több nagyvárosában is megjelentek az utóbbi időben az óriás szobrok, melyek a ma emberét próbálják megérinteni, elérni, megszólítani. Ez az alkotás rendhagyó abból a szempontból is, hogy még soha nem fordult elő Budapesten, hogy egy ekkora köztéri alkotás mutatkozhasson be. A másik különlegessége a helyszín. A főváros legszebb és legfrekventáltabb pontján, a Lánchíd lábánál, a Széchenyi téren kerül bemutatásra az alkotás. Így óriási popularítást tudunk neki biztosítani, hisz nem csak a napi forgalom által érhetjük el a város lakóit, de turisták is mind megfordulnak itt. Sőt a szobor a budai oldalról, a Várból is jól látható lesz.

GooH by Hervé céljaként tűzte ki, hogy rávilágítson társadalmunk sokszínűségére és befogadó képességére. A kezdeményezés példaértékűen segíti elő a mindennapi emberek részvételét is a művészetben, hisz kikerülhetetlenül szembesíti őket az alkotással.

A szervezők kiemelten fontosnak tartják, hogy az alkotás tematikája, stílusa és művészeti kvalitása méltó legyen a fővároshoz, annak megítéléséhez, bővítse a hazai turisztikai látványosságok sorát.

A kiállítás sorozat első állomása a Széchenyi tér. Majd október 23-tól Ulmban kerül felállításra, szintén a Duna parton. További terveink szerint szeretnénk még bemutatni Stuttgartban és Bécsben is.

Támogatók:

A szobor a Gallery Out of Home keretein belül készült el, az NKA pénzügyi támogatásával. Segítségünkre volt még az Oázis kertészet. A szobor nemzetközi szállítását a Waberer?s International vállalta nagylelkű felajánlásában, míg a médiakommunikációt a Ustream adja.

Berlinben a Collegium Hungaricum mellett áll egy közel 13 méter magas ?ember? ? Behemótka ?, Sopronban a vasútállomásnál is találhatunk egy közel 16×3 méteres installációt. Ezenkívül a nyári fesztivál szezonban láthattuk több alkotását is. Jelenleg Grazba készít egy szobrot és van megkeresés a bécsi MUMOK részéről is.

Dr. Somogyi Miklós

Hervé-Lóránth Ervin

www.galleryoutofhome.com

www.herveart.com

www.ustream.tv/channel/galleryoutofhome

Start typing and press Enter to search