Tarlós István: meg tudjuk védeni Budapestet

 / Híreink

A budapest.hu megjelent cikkét idézzük:

Szombat délután érte el a Duna vízszintje a 2006-os szintet, a 860 centiméteres magasságot. A vízügyi szakemberek pontos számítása szerint 890-900 centiméter között lesz a budapesti csúcs, a 9 métert nem lépi túl a vízszint, mondta Tarlós István szombaton, az Aranyhegyi-pataknál tartott tájékoztatón.

?Az Aranyhegyi-pataknál tökéletes a védekezés, az észak-budai régióban száz katona, ötven katasztrófavédelmi és ötven csatornázási szakember dolgozik. A római-parti elsőrendű védműnél a Királyok útján befejezték az agyagmag terítését, ami a töltés talpát megtámasztja. Eddig csak kisebb szivárgások vannak, nem kell tartani katasztrófától? ? mondta Tarlós István. Hozzátette, a Szentendrei út túlsó oldalán egy úgynevezett ellennyomó medencét építenek, itt ötven katona és ötven tűzoltó dolgozik, a patak melletti töltés 930 centiméterig van megemelve.

Budapest többi részével kapcsolatban a főpolgármester közölte, a Lánchídon és annak két hídfőjén nem lesz közvilágítás, a Margit hídon kikapcsolják a közvilágítást és a díszkivilágítást. A Királyok útján technikai okokból hétfőig folyamatosan működni fognak a köztéri lámpák.

A Margitszigeten a védelem befejeződött, kisebb csorgások vannak, amik kezelhetők. A Palatinusnál buzgárosodás jelent kisebb problémát, egy régi csatornán keresztül folyik be a víz, ez nem jelent veszélyt, jelentette ki Tarlós István.

A Lukács fürdőnél a víz egy régi csatornán folyik vissza, itt egy szivattyúház segítségével vezetik a Dunába a vizet. Ha találnak alkalmas szennyvízelvezető csatornát, akkor azon keresztül, ha nem, akkor a HÉV vágányain keresztül vezetik el a csöveket, ebben az esetben a HÉV-szerelvények csak az Árpád hídig közlekednek majd, mondta a főpolgármester.

A további intézkedéseket sorolva a főpolgármester beszámolt arról, a CET-nél a régi Közraktárak épületeinek a padlólemezét és a felvezető lépcsőt vízzel töltött ballonokkal terhelték le, egyelőre a felúszás veszélye nem fenyeget. Szombat estétől a Margit híd és a Batthyány tér között a HÉV fölötti födémet ötven járművel a külső sávban le kell terhelni, az alagútban a peron magasságáig a pályát vízzel töltik fel. A munkálatok miatt a helyszínen parkoló autókat elszállították, ezekről a 107-es telefonszámon lehet érdeklődni.  Az elszállítás és a gépkocsik visszajuttatása a tulajdonosoknak nem kerül pénzbe – hangsúlyozta a főpolgármester.

A BKK a főváros ötven helyszínén utastájékoztató pontot állít fel, ezekről részletes információ a bkk.hu oldalon található. A szentendrei HÉV vonalán a pálya egy részét eláraszthatja a víz a Tímár utcánál, a csepeli HÉV pályáját pedig a Haller utcánál. Ha erre sor kerül, akkor a szerelvények rövidített útvonalon fognak közlekedni.  A HÉV vasúti töltéseit detektorokkal figyelik, ezek előrejelzik az esetleges veszélyt – mondta a főpolgármester.

Szűcs Somlyó Mária
kommunikációs igazgató

Start typing and press Enter to search