“Új ruhát kaptak” a Hősök tere, Andrássy és Dózsa György úti kandeláberek

 / Híreink

A főváros új vezetése kiemelt szerepet fordít a fővárosi hajléktalanok helyzetének javítására. Ennek érdekében a Fővárosi Közgyűlés márciusi döntése alapján kidolgozásra és 2011. július 15-én elfogadásra került a ?Közterület helyett emberibb körülmények? elnevezésű fővárosi hajléktalan-ellátási koncepció, amely az alapcélon, hogy ?Senki ne fagyjon meg a télen férőhely hiány miatt!? túlmenően új célként fogalmazta meg azt is, hogy minél több eddig tartósan közterületen élő ember (hajléktalan vagy hajlék nélküli) emberibb körülmények közé kerülhessen. A fővárosi döntés rámutatott, hogy a hajléktalanná válás folyamatának egyik legfontosabb elindítója a munka elveszítése, a hajléktalan helyzetből való kitörés egyik legnagyobb akadálya sokaknál a jövedelemszerző munka hiánya. Annak érdekében, hogy ezen a helyzeten változtathassunk a fővárosi Közgyűlés határozata felkérte Főpolgármester Urat, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a Fővárosi Önkormányzat közszolgáltató cégei és intézményei vezetőivel a hajléktalan személyek nagyobb számban történő foglalkoztatásának lehetőségéről.

A fővárosi kezdeményezésre a Budapesti Dísz és Közvilágítási Kft.  (BDK Kft.), amely a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Elektromos Művek Nyrt. közös tulajdonú vállalata, átérezve a kérdés jelentőségét, fontosnak tartotta, hogy a tavasszal megkezdett együtt gondolkodás folytatásaként részese legyen konkrét együttműködés formájában a hajléktalan emberek tényleges alkalmazását elősegítő programnak. A BDK Kft. feladata a főváros köz- és díszvilágításának magas színvonalú üzemeltetése, az eszközrendszer folyamatos  karbantartása és a főváros karácsonyi díszítő világításának megvalósítása. A fenti feladatok részét képezi a közvilágítási oszlopok folyamatos karbantartása is.

A hajléktalanok foglalkoztatását segítő program keretében került sor a Hősök tere, Andrássy út, valamint a Dózsa György út Hősök Tere ? Ajtósi Dürer sor között a közvilágítási kandeláberek megtisztítására, korrózió védelmére és újra festésére. Az együttműködés a BDK Kft. és a Fővárosi Önkormányzat Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) közötti megállapodáson alapul. Ennek értelmében a BMSZKI a festési feladatok elvégzésre képes, munkaképes, hajléktalan személyek foglalkoztatását biztosította, amelynek eredményeként  lehetőséget kaptak arra, hogy munkájukkal hozzájáruljanak Fővárosunk szépüléséhez és eredményes munkájukért természetesen jövedelmet kaptak, ami esélyt adhat, hogy elinduljanak azon az úton, amellyel kikerülhetnek a hajléktalanok sorából.

A BDK-BMSZKI megállapodás értelmében közel 1400 m2 oszlopfelület festésére került sor az érvényes műszaki szabványoknak és előírásoknak megfelelően. A szerződés értelmében a munkákat október 15-ig kellett volna befejezni, de a munkában résztvevő festő kollégák pontos és alapos munkája, a két fővárosi érdekeltségű cég munkatársai közötti harmonikus együttműködés eredményeként, valamint a kedvező időjárás ?jótékony segítségével? sikerült szeptember 22-ig végezni a munkákkal. A munkavégzés magas színvonalon a szakmai és munkavédelmi előírásoknak megfelelően történt. A megfelelő minőségi színvonal biztosítása érdekében a BDK Kft. munkatársai jelentős többlet erőfeszítéseket tettek, hiszen előzetes oktatásban részesítették a munkavállalókat, illetve minden munkafolyamat elvégzése után személyesen ellenőrizték az elvégzett munkát és csak ezt követően kerülhetett sor a következő munkafázis megkezdésére. Ezen túlmenően a hajléktalan dolgozók  biztonságának védelme érdekében az alapos munkavédelmi oktatáson túlmenően, a festésre kerülő oszlopokat a BDK munkatársai minden nap feszültségmentesítették, illetve a munka befejeztével ismét feszültség alá helyezték, hogy a közvilágítás működése továbbra is minden nap zavartalan legyen a festési munkálatok idején is.

A festésben 15 hajléktalan vett részt, összesen 403 oszlop újult meg egy turisztikaiilag is nagyon frekventált területen. A szerződéskötésre a BDK Kft. által festési munkákra vonatkozó nyilvános beszerzési pályázaton legkedvezőbb árat ajánló pályázat nyertes m2-re vetített árán került sor. A festésben résztvevő kollégák órabéres alapon mintegy 5-7 ezer forint napi jövedelemhez jutottak.  A kezdeményezés nagyon sikeres próbaprojektnek bizonyult, amely jó példaként szolgálhat a résztvevők és más fővárosi cégek számára is a jövőbeli további sikeres együttműködéshez. Köszönet jár mindezért a BMSZKI és a BDK munkatársainak, akik készséggel vállalták a feladattal járó többletmunkát.

Start typing and press Enter to search