Ünnepi ruhában a főváros – Karácsonyi díszítő világítás Budapesten

 / Híreink

Évről évre egyre látványosabb, szebb díszítő világítást kap a főváros az adventi időszakban. Idén a korábbiaktól eltérő, új díszbe öltözik majd Budapest a karácsonyi készülődés jegyében. A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. (BDK) pályázatot hirdetett meg az adventi díszítő világítás látványképének megalkotására. A Fővárosi Önkormányzat a pályázatra érkezett közel ötven látványterv javaslatból választotta ki a budapesti belváros leendő “ünnepi ruháját”.

A BDK Kft idén költségtakarékossági okokból megvásárolta a következő években használandó díszeket, ami a korábbi gyakorlathoz képest olcsóbb megoldást jelent, és négy év alatt több millió forintos megtakarítást eredményez majd. Összességében mintegy 900 díszítő elemet és 28 km fényfüzért használtunk fel hét helyszínen a fák és kandeláberek díszítésére. A világítás beépített teljesítménye megközelítőleg 89 KW, a karácsonyi hangulatot közel félmillió fénypont biztosítja. Az idei év nagy változása, hogy a jövő szempontjait is figyelembe véve, a modern kor követelményeinek megfelelően mindenütt energiatakarékos LED-es fényfüzéreket alkalmazunk majd. További újdonság még a díszítő elemek között az a huszonnégy kisméretű és nyolc nagyméretű egyedi gyártású, háromdimenziós dísz – szaknyelven “körszimmetrikus” motívum – amely még Bécsben és Párizsban is ritkaságnak számít. Ezek mellett hópaplanos fenyő motívumok, gyertyás falikarok, gömbök, angyalok, koronás hókristály motívumok, valamint hókristály függöny, fénypalást és lampionos gyertyák láthatóak a kandeláberekre szerelve, illetve a házak között átfeszítve. Ezeket egészítik ki a már említett fényfüzérek és az, a mintegy kétszáz jégcsap formájú díszítőelem, amelyek újdonságként az Andrássy úton kerültek felszerelésre.

A Vörösmarty téri budapesti karácsonyi piac ünnepélyes megnyitása alkalmából november 24-én Tarlós István főpolgármester kapcsolta fel a budapesti karácsonyi díszítő világítást. Ekkortól egyszerre gyönyörködhetünk az ünnepi fényekben a Vörösmarty téren, a Váci utcában és a környező utcákban, az Andrássy út Oktogonig tartó részén, a Nagymező utcában, a Liszt Ferenc téren, a Városháza parkban, a Batthyány téren és a Clark Ádám téren is. Természetesen a további kerületek sem maradnak ünnepi dísz nélkül, az egyes önkormányzatok szintén pályáztatás útján készítik el saját adventi arculatukat, aminek megvalósításában szintén részt vesz a BDK. A díszítő elemek felszerelésének időszakában a cég munkatársainak túlnyomó többsége átállt az éjszakai műszakra annak érdekében, hogy a lehető legkevésbé zavarjuk a főváros nappali forgalmát.

Reméljük, hogy az új látvány egyaránt megnyeri a fővárosi lakosok, az idelátogató hazai és külföldi vendégek tetszését. A cél az, hogy a következő négy évben ez a látvány minden évben igazi adventi hangulatot teremtsen majd az ünnepi készülődéshez, valamint jól illeszkedjen az Európa szerte híres és magas minőségi színvonalú Vörösmarty téri budapesti karácsonyi piac által nyújtott élményhez.

Start typing and press Enter to search